Boende och fritid

När det blir dags att flytta hemifrån ska man också välja vilken boendeform som passar bäst. Även för personer med autism eller Aspergers syndrom är det självklart individuellt vilken boendeform som är den bästa.

Gemensamt för många är att man ofta behöver stöd och hjälp med att få struktur och ordning på vardagsrutinerna. För en del passar ett gruppboende med stödpersonal bäst, andra vill bo i egen lägenhet och få stöd ibland, medan en del klarar av att bo ensamma eller tillsammans med någon utan något stöd alls.

Texten nedan är skriven av Hanna Danmo. Hon har Aspergers syndrom och har ett eget boende sedan flera år tillbaka.

Svårt att få stöd som passar

Många av oss med autism/Asperger syndrom (AS) har svårigheter när det gäller boende. Det är vanligt att man bor hemma länge för att det inte finns något bättre alternativ. Det kan vara svårt att få en anpassad bostad, som till exempel gruppboende eller bostad med särskilt stöd.

Även om man får en lägenhet kan det vara svårt att få vardagen att fungera. Man kanske inte får den hjälp man behöver, och även om man får beviljad hjälp, som till exempel boendestöd, är det inte säkert att man får rätt stöd. Många har dålig kunskap om vårt funktionshinder och kan inte bemöta oss på det sätt vi behöver.

Själv har jag boendestöd i form av hemtjänst. Det fungerar inte så bra, de har bara erfarenhet av att vårda och städa hos äldre människor. Vardagsstrategier är det jag och många andra behöver, hjälp att planera, strukturera och framför allt att få saker gjorda.

Meningsfull fritid

Det är många av oss som har svårt att få en meningsfull fritid. Många aktiviteter som erbjuds i samhället är inte anpassade för oss med autism/AS. Det kan vara att det är för mycket folk, för mycket olika intryck och för höga ljud. Därför blir många sittandes hemma ensamma och träffar inte så många människor.

Jag har många fritidsintressen och har aldrig problem med att hålla mig sysselsatt på fritiden. Däremot vill jag ofta mycket mer än jag orkar med och då blir jag stressad.

Att hålla ordning

Att hålla ordning hemma tar mycket av min fritid, speciellt eftersom jag har samlartvång när det gäller tidningar och diverse andra prylar. När jag vill göra andra saker blir det till priset av att jag inte hinner med hemmet. Jag har massa saker utspridda på golvet för att de inte får plats någon annanstans och därför blir det inte av att dammsuga så ofta. Först måste jag ju rensa bort från golvet och det kan ta flera timmar. Sedan är jag oftast för trött för att städa mera ...

Tvätten växer i stora högar, men det har blivit lite lättare sedan jag köpt en egen tvättmaskin och inte behöver gå ner i tvättstugan. Jag tycker att det är kul att laga mat, men det är ju inte ofta man har tid att göra det. Det blir nästan alltid smörgåsar, lättare fika eller något färdiglagat. Jag gillar att göra kakor och efterrätter. Jag kan ibland leva på nästan bara sådana, vilket börjar märkas runt midjan ...

Det som får mig att komma igång med städning och upprensning hemma är vetskapen om att jag ska få gäster. Mest fart på mig blir det när mamma ska komma på besök. Man vill ju visa för sina föräldrar att man klarar sig bra själv.