Jag träffade en helt underbar man

För ett tag sedan träffade jag en helt underbar man, som bara med sin närvaro gjorde mig lycklig och hel. Då hade jag aldrig kunnat ana att han hade Aspergers, bara tanken skulle då vara så absurd att jag inte ens skulle ta den till mig, visst han var speciell men han hade inget funktionshinder, inte min underbara pojkvän. För då skulle han väl sagt något, eller hur?

Inte ens när han blev mer och mer underlig föll min tanke på det, jag tog på mig skulden för hans utbrott och för att han slöt sig, jag tänkte att om jag bara var mer förstående skulle han inte göra så. Och att han betedde sig oacceptabelt mot mig var något jag efter ett tag valde att finna mig i eftersom han ändå inte verkade förstå hur sårad jag blev. Kanske var det jag som överdrev eller hade för höga krav?

Men efter ett tag började även min omgivning tycka att han uppförde sig märkligt, när han aldrig kom i tid, när han sällan slutförde eller ens påbörjade alla dom saker han sa att han skulle göra eller sa märkliga och ibland rent ohyfsade saker till mig.
  
Jag började då tänka att hans känslor kanske hade svalnat. Han hade alltid haft svårt att visa sina känslor men nu tycktes det vara helt omöjligt att få fram någon som helst ömhet. Fast han gång på gång sa att han älskade mig kände jag aldrig att hans ord och agerande var samspelta.

Bara ibland kom den personen som jag blev förälskad i fram, och då var allt underbart, dessa ögonblick var dem jag levde för.

Som sagt, jag hade inte en tanke på att min pojkvän kunde ha Aspergers, fastän jag läst en del om olika funktionshinder. Vid den tiden hade jag en praktikplats och jobbade med barn och ungdomar med dessa olika funktionshinder. Nu i efterhand har jag grämt mig att det tog sådan tid innan jag kom på det.

Efter ett tag stod jag nämligen inte ut med hans beteende, han har aldrig berättat för mig om sin diagnos så jag trodde helt enkelt att han själv valde att bete sig så illa. Jag älskade honom fortfarande men jag kunde väl helt enkelt inte förlika mig med hans snedvridna syn på saker och ibland skrämde han upp mig så jag föll i tårar. Jag sa att jag ville ta en paus, fundera över saker. Jag ville nog på något sätt få honom att agera, visa att jag hade någon betydelse för honom. Men så blev det inte utan han blev arg och slängde i princip ut mig från sin lägenhet och vägrade sedan svara på sms eller när jag ringde.

Jag tog tag i mina studier igen och kom då in på Aspergers på ett lite djupare plan. Och där stod det, uppradat i prydliga rader en hel sammanställning av dom sakerna som irriterat mig så hos honom, allt från felaktig tidsuppfattning, svårigheter att tolka och förstå andra människor, behovet av ordning och rutin, problemen med helhetssyn med mera, med mera. Till och med små saker som tics i händerna och orolig sömn stod med och jag satt bara och gapade och skakade på huvudet, men vilken enorm lättnad det var för mig att äntligen förstå!

När det äntligen gick upp för mig att min pojkvän inte var en skitstövel utan att hans uppförande berodde på ett funktionshinder var väl den första känslan ilska, varför hade han inte sagt något? Sedan sorg, hade han så lite tillit till mig? Till sist kom förståelsen, klart han inte sagt något direkt när vi började träffas, han var förmodligen rädd att jag skulle döma honom och bara se hans hinder? Han har svårt att förstå andra människors känslor, han fattar inte hur mycket det sårar mig att han undanhåller mig detta.

Jag började läsa allt jag hittade om Aspergers, sökte på Internet, såg på dokumentärer och efter ett tag kom insikten. Han hade hela tiden sagt att han älskade mig. Han kan styra över de orden även om han kanske inte alltid kan styra över sitt agerande, alltså måste han ha menat vad han sagt.

Nu är vi tillsammans igen men på en helt annan nivå, vi ses inte så ofta och hans vardag bryts inte så mycket av mig, han kan fortfarande inte passa tiden och han säger ibland dom dummaste saker, men nu vet jag ju varför, nu blir jag inte sårad av hans ord på samma sätt.

Tina Hale, april 2010