Utnyttja människors kreativitet bättre

Runt om i landet sitter en stor grupp alldeles vanliga personer som är ungefär som jag. Antingen är de kreativa och kan tänka på ett ovanligt eller nytt sätt. Eller så har de ett smalt intresse. Gemensamt för båda grupperna är att de har väldigt svårt att komma in på arbetsmarknaden om de har Aspergers syndrom eller om de har autism och är normalbegåvade.

Det är dessa två specialiteter, kreativitet och smalt intresse, som jag tycker att arbetsgivare borde söka med ljus och lykta efter. I alla branscher behövs mängder med bra och dåliga idéer. Detta gäller speciellt i kreativa branscher som tv och film. Jag menar: sitter någon annan med ett embryo till en bok så borde väl författare jubla av glädje? I synnerhet om de har idétorka. Varför då inte söka aktivt efter de människor som har en stor outnyttjad kreativitet?

Vad det gäller den andra gruppen, de med ett smalt intresse, så borde väl exempelvis SL jubla åt killen som är fascinerad av hållplatserna i tunnelbanan och SJ åt tågfantasten? Men så är det tyvärr inte idag. Företagen ser bara till människors förmåga att prestera 40 timmars arbetsvecka. Möjligen kollar man också om personen avviker eller ej från så kallat normalt beteende. Man lär hellre upp en person utan funktionshinder, än anställer en person med Aspergers syndrom eller autism som har ett brinnande intresse och en stor kunskap.

Dagens arbetsmarknad är dessutom något som jag brukar kalla en ”skönhetstävling”, där personer med ett annorlunda utseende eller beteende har mycket svårt att vinna, det vill säga få ett jobb. Har man dessutom stor risk att bli sjukskriven eller att, ve och fasa, få barn blir det nobben direkt. Behöver det verkligen vara så här?

Alla som tar emot något slags bidrag är inte latoxar som bara ser till sin egen plånbok. De flesta har helt enkelt givit upp, oavsett om deras ekonomi blir förstörd eller inte. De söker inga jobb och även om de gjorde det så skulle de inte få något därför att de inte platsar på dagens arbetsmarknad. Alla dessa människor har insett samma sak som jag: arbetsmarknaden inte är till för oss. Men arbetsmarknaden borde vara till för oss, eller rättare sagt, arbetsmarknaden borde se vilken nytta den kan ha av oss.

Satsa på att föra samman kreativa människor och lämpliga företag så att flera arbeten skapas! Jag är övertygad om att med kontor fyllda av alla dessa kreativa personer så kommer det att slå gnistor i arbetslöshetsstatistiken, inte bara för att många fler får jobb utan för att det ger förutsättningar för nya företag att skapas i Sverige.

Arbetsmarknaden av i dag sitter på en outnyttjad guldgruva av arbetsvilliga individer. Att börja utnyttja alla oss är en riktig vinstlott för Sverige och statskassan! Även om vi inte klarar av att arbeta heltid så vill alla människor känna sig behövda. Oavsett om man är kreativ eller har ett smalt intresse så vill man hitta en arbetsplats där detta utnyttjas och man känner sig behövd och uppskattad.

Johan Månsson, januari 2006