Späd- och småbarnsåren

Många föräldrar till små barn som senare får en diagnos inom autismspektrumet berättar att det var något speciellt med dem redan från början. Barnet betedde sig annorlunda än andra barn, framför allt när det gällde att sova, äta och skrika.

Problemen är mycket olika från barn till barn. Det kan vara att de äter dåligt, att de inte kan fokusera på ätandet eller tvärt om har en omättlig aptit. Sömnen kan komma i korta perioder eller alldeles för korta spann. Föräldrarna blir utschasade och oroliga. Somliga barn skriker ovanligt mycket, andra är ovanligt stillsamma och nöjda.

En del föräldrar berättar att de inte fick kontakt med sina barn, det var som om bebisen inte tittade på människor utan hellre på ting, inte besvarade blickar, inte svarade på signaler. Jollret gick inte växelvis och i dialog som det brukar göra med andra barn. Svarsleenden uteblev. När andra barn brukar sträcka upp sina armar mot mamma eller pappa blev deras barn liggande.  De var inte nyfikna och ville inte undersöka saker och ting genom att slicka eller bita.

Men det finns också barn som tycktes utvecklas alldeles vanligt under de första åren. I andra fall kanske föräldrarna inte märkte de subtila avvikelser som deras barn ändå hade.