Kristina, 25 år

Kristina säger att hon är asexuell. Hon kan känna sexuell lust, men har svårt för att koppla den till andra människor.

– Jag tror det skulle kännas konstigt, säger hon. Jag tror det skulle bli så att jag inte vet vad jag ska göra, var jag ska lägga händerna, om jag ska ha tungan åt det ena eller andra hållet. Det blir inte alls äkta för mig.

– Asexualitet ser väldigt olika ut. För mig är det så att jag inte kan leva ut sexualiteten med andra, men jag onanerar. Då tänker jag på män och sexuella situationer. I fantasin är jag där, men inte i verkligheten.

Kristina känner sig androgyn och har svårt för att identifiera sig med kvinnorollen. Hon har haft två korta relationer, men ingen av dem varade mer än ett par månader. Hon har aldrig legat med någon.

– Den första relationen ledde till att hålla handen och kramas. Då var jag 16, 17 år. Det var en kille. Jag tror inte jag gillar tjejer.

– Den andra relationen ledde till kramar och hångel. Då var jag tjugo, tjugoett. Vi var kanske ihop i två månader, men förhållandet avancerade väldigt långsamt. Sedan dess har jag inte varit tillsammans med någon.

Svårt att hitta någon

Egentligen skulle Kristina vilja ha en relation, men hon tror det är svårt att hitta någon som hon kan tänka sig att vara tillsammans med. Hon var förälskad i båda killarna. Men när förälskelsen var över, tröttnade hon.

– När man blir förälskad väljer man inte, det är bara kemiskt. Sedan, när man hejdar sig och ser vem man blivit förälskad i, tröttnar man. Det var det som hände med mig. Det var roligt i början, sedan försvann det bara. Jag tröttnade.

– Men båda de här personerna har jag blivit ganska bra vän med efteråt.

Det skulle kräva en mycket längre relation än de hon haft, innan hon skulle kunna tänka sig att ha sex.

– Jag vet inte, men om jag verkligen gillade någon och han verkligen respekterade mig och jag visste att han gjorde det så skulle jag säkert vilja prova. Förut har jag varit så nervös i förhållanden. Jag var rädd för det här med sex. Om jag vet att jag får ta min tid så kanske jag kan.

– Men jag kan inte säga att jag någonsin tänker att människor jag möter är sexiga och jag skulle inte vara ledsen om jag aldrig har sex.

Sex är inte direkt motbjudande för henne.

– Men lite äckligt. Det känns som om beröring av sexuell natur blir mer instinkter. Som om det inte är samma person. Jag som alltid styrs av min hjärna tycker det är lite skrämmande när folk blir så där förbytta. Det skulle kanske kännas förnedrande, men jag vet inte. Jag har ju aldrig testat.

Van vid ensamheten

Att vara ensam är inget problem för Kristina. Hon bor tillsammans med en hund och två katter. Det är sällskap nog för henne. Hon har inget behov att träffa andra människor.

– Jag har fullt upp med mig själv. Jag sitter hemma och ser på filmer och spelar datorspel. Tiden går väldigt lätt. Jag tänker inte på att jag är ensam, inte så ofta i alla fall. Bara någon gång om jag blir påmind om det. Då kan jag tänka att det vore trevligt att ha någon att vara nära. Jag längtar inte efter det sexuella. Men beröring, kramar, av en speciell människa, det kan jag längta efter.

– Men det är ingenting jag går ned mig över. Jag blir så distraherad av allt annat och jag är så van vid att vara ensam. Det hade varit trevligt, men jag är inte så säker på att det skulle fungera, eftersom jag är så egen och vill ha saker på mitt sätt.

Kristina tror att hon kommer att ha en relation någon gång.

– Det tror jag faktiskt, men jag har verkligen inte bråttom. Men barn vill jag inte ha. Det tror jag inte är någon bra idé.

Om hon träffar någon där det mesta stämmer är hon beredd att kompromissa med resten, säger hon. Och hon skulle berätta om sina egenheter.

– Det är viktigt att vara öppen och ärlig, tycker jag. Om jag säger att jag har en tendens att tröttna på folk och han förstår, så kan det hända att det blir mer avdramatiserat. Då kanske jag inte tröttnar.

– Jag hoppas att han är som jag och då förstår han. Sedan kan man inte räkna med att vara förälskad jämt. Jag är nöjd om det så småningom blir ett vänskapsförhållande.

Texten bygger en intervju som är ett av flera underlag till boken Sex, kärlek och Aspergers syndrom av Inger Jalakas, utgiven på Alfabeta bokförlag 2010.