Individ först och främst

Fyra ungdomar med Aspergers syndrom sitter och diskuterar, Henrik, Niklas, Joakim och Maud. Att personer med Aspergers syndrom först och främst är individer är alla överens om. Det har fler skillnader än likheter. Alla fyra har dock svårigheter med hur de upplever olika sinnesintryck.

Jobbiga ljud

– Jag tycker att vi är helt olika som personer, även om vi har gemensamma drag, säger Henrik. Niklas och jag delar exempelvis ett konkret symtom. Vi har båda överkänslig perception (hur man upplever olika sinnesintryck). Vi kan bli fullständigt utslagna av överaktivitet. Elektronikaffärer är det värsta som finns. Det är ett fruktansvärt högfrekvent ljud från alla apparater. Tack vare att jag tränar karate har jag lärt mig sån självdisciplin att jag kan blocka ut allt ljud, så det går bra en liten stund. Men trycket ökar konstant och till slut tror jag att öronen ska sprängas och då måste jag bara ut på en gång.

Niklas håller med. Han mår jättedåligt av höga ljud och stökiga miljöer.

– Jag tycker också att elektroniska ljud är jobbiga. Det känns som om någon drar ett grillspett fram och tillbaka mellan öronen. Jag hör exempelvis fotoblixten hela tiden, säger Niklas till fotografen som sitter med vid diskussionen. (Hon stänger genast av kameran)

– En gång när vi var på operabesök med skolan frontade jag golvet, fortsätter Niklas. Det var för mycket ljud och intryck. Pausen var värst. Tänk dig tusen människor som låter allihop. Alla ljud samlas till ett ljud och jag känner att jag bara måste ut på en gång. Jag gick ut från teatern och gick in på ett snabbköp. Sen tog jag fel utgång när jag skulle ut från snabbköpet och då började jag få panik. Sen när jag kom in på teatern igen så kom allt ljud så plötsligt att jag svimmade.

Även Joakim har svårt med ljud, men för honom ger det andra symtom.

– Jag störs inte så mycket av elektroniska ljud fast jag hör dem hela tiden, säger Joakim. Jag tycker att smällare är värst, men det är egentligen inte i öronen som det känns. Det känns som ett starkt tryck i magen istället. Det är mycket obehagligt och jag tycker inte om nyårsafton för alla smällare.

Utslagen i dagar

Maud har också svårt för ljud, men även för lukter. Hon tycker att den sociala träningen i skolan är tung.

– Lukt och höga toner är jättejobbigt för mig, säger Maud. Jag orkar inte med höga ljud och har jättesvårt för kvinnoröster. Det där operabesöket som Niklas berättade om var jag också med på. Det var fruktansvärt. Det började redan innan vi gick in. Så mycket folk som trängdes och allas lukt. Ovanpå det kvinnor som sjöng opera. Trots att jag hade öronproppar satt jag och grät genom hela föreställningen. När jag skulle hem efteråt var jag så skakad att jag gick vilse.

– Här på skolan är det meningen att vi ska få social träning och det tycker jag i och för sig är bra. Även om jag har social fobi och helst håller mig borta från folksamlingar, är det bra att veta vad ett socialt liv innebär. Men vissa saker är för jobbiga. Efter en sådan upplevelse som operan är jag utslagen i flera dagar.

– Detsamma gäller mig, inflikar Niklas. Jag var borta några dagar från skolan efter det där operabesöket.