Svårigheten att behålla fokus

Många personer med autism eller Aspergers syndrom har svårt med struktur i tillvaron. Det kan hänga samman med svårigheten att behålla fokus på en sak i taget och att hålla kvar en tanke och följa den från start till mål. Resultatet blir att man får svårt att koncentrera sig på det man håller på med, vilket i sin tur skapar splittring i tillvaron. Det här får följder både i hemmet, i skolan och på arbetet.

Lena, som har högfungerande autism, beskriver här nedan en vanlig dag i sitt liv. En dag full med föresatser, som slutar med att nästan inget blivit gjort.

En vanlig dag

Jag bestämde mig för att tvätta min kläder. När jag började gå mot tvättstugan upptäckte jag posten på hallbordet.

"Jag borde kolla igenom posten innan jag tvättar", sa jag till mig själv. Jag lade tvätten på bordet, reklamen i papperskorgen under bordet och lade märke till att papperskorgen var full. Jag lade därför tillbaka räkningarna på bordet och beslöt mig för att tömma papperskorgen först.

Eftersom jag går förbi postlådan på vägen för att tömma papperskorgen kan jag lika väl betala räkningarna först. Jag ser mitt checkhäfte liggande på bordet, men det finns bara en check kvar. Mina extra checker ligger på skrivbordet så jag går in i sängkammaren där jag finner en flaska juice som jag börjat dricka från. Jag ska börja leta efter mina checker, men först måste jag ställa undan juicen så att jag inte spiller ut den över skrivbordet. Juicen håller på att bli varm, och bör ställas in i kylen för att hållas kall.

På väg till köket för att ställa in juicen i kylen, fångar min blick en vas med blommor som står på bänken. Blommorna behöver vatten, så jag ställer ifrån mig juicen på bordet och ser mina glasögon som jag letat efter hela morgonen liggande på bänken. Det är bäst att jag lägger tillbaka dem på mitt skrivbord, men först ska jag vattna blommorna.

Jag lägger ifrån mig glasögonen på diskbänken och fyller en vattenkanna med vatten då jag plötsligt får syn på fjärrkontrollen till TVn. Jag hade visst lagt den där på köksbordet. Jag borde lägga tillbaka den, men först ska jag vattna blommorna. Jag häller lite vatten på blommorna, men det mesta hamnar på golvet. Jag lägger tillbaka fjärrkontrollen på bordet för att gå och hämta lite papper att torka upp vattnet med.

Sedan går jag tillbaka till hallen för att försöka komma ihåg vad det var jag planerade att göra.

Vid dagens är slut är tvätten fortfarande inte tvättad, räkningarna är inte betalda, det står en flaska med varm juice på bänken, blommorna är inte vattnade, det finns fortfarande bara en check i mitt checkhäfte, jag kan inte hitta tevens fjärrkontroll, jag kan inte hitta mina glasögon och jag har ingen aning om var posten har blivit av.

Jag försöker förstå varför ingenting har blivit gjort idag; det är förbluffande för jag vet att jag varit upptagen hela dagen och jag är helt FÄRDIG!!