Diagnos vid 36 års ålder

– Vår son var 36 år när han fick diagnosen autism. Tidigare visste vi bara att han var utvecklingsstörd. Efter ett föredrag om autism, tyckte vi att det passade in på vår Karl-Erik. Efter flera års kamp blev han utredd, och vi hade rätt.

Det har gjort stor skillnad i Karl-Eriks liv. Han har fått hjälp att strukturera och överblicka sin tillvaro. På dagcentret där han jobbar i snickeriet, börjar dagen nu med genomgång om vad som ska ske. Karl-Erik har ett schema för sin vecka: En förmiddag kör han över alla golv med skurmaskinen, en eftermiddag går han på dataundervisning, en förmiddag är det simhallen och så vidare. Innan han går hem på eftermiddagen går de igenom vad som skett under dagen med hjälp av piktogram och utskrivna ord, så att han kan ta med sig en ”rapport” hem till sitt gruppboende. Där tar hans kontaktman vid, de talar om hur dagen varit och gör schema för Karl-Eriks kväll.

Det mesta av Karl-Eriks avvikande beteende har minskat tack vare det här. Tidigare gick han omkring och slog och dunkade i dörrkarmar, bord och skåp. Han var ofta vresig och butter, det märkte man på hans rop och ”grymtningar”. Han onanerade mycket och ofta. Nu gör han det bara på toaletten. Förut var det svårt att få honom att byta kläder, nu är det ”schemalagt” så att det inte skapar konflikter.

Han var fixerad vid hissknappar och kunde smita in i hus med hiss och bli stående där i timmar med att trycka upp och ner med hissen. Han bar alltid med sig en väska full av video- och kassettband som han älskade att sortera och spela snuttar av. Det gillar han fortfarande att göra, men han är inte alls lika beroende av det.

– Vi tycker det har gjort en enorm skillnad att veta mer hur hans svårigheter ser ut, säger Karl-Eriks mamma. Vi har läst vad vi kunnat komma över, gått på föreläsningar och seminarier och gått med i Riksföreningen Autism. Vi prenumererar på deras tidning Ögonblick. Allt runtomkring honom har blivit mer spännande och intressant helt enkelt. Det sker en utveckling och det finns mål att jobba för. Han har blivit så mycket lugnare och gladare. Det är underbart att se.