Vanliga frågor och svar om Scope

Här kan du få svar på några vanliga frågor om webbkursen Scope.

För dig som är intresserad av att gå kursen

Anmälan

Hur anmäler jag mig till Scope?

Klicka på länken Frågor och anmälan Scope på 1177.se eller fyll i webbformuläret på vår webbplats. Observera att du måste ha ett eget mobilt bank-id för att delta.

Kan min behandlare remittera mig till Scope?

Nej, vi tar bara emot anmälningar direkt från dig. Däremot kan din behandlare hjälpa dig att titta igenom informationen och logga in på 1177 för anmälan, om du skulle behöva det.

Kan min förälder anmäla mig?

Din förälder kan hjälpa dig att fylla i anmälan. Men det är väldigt viktigt att det är du själv som är motiverad och vill gå kursen.

Kan jag anmäla mig om jag bor utanför Stockholms län?

Ja, vi tar emot deltagare från hela Sverige.

Videomötet

Vad är syftet med videomötet? Det verkar lite läskigt!

Under videomötet berättar en av våra psykologer om projektet och kursen. Du får möjlighet att ställa frågor. Ni samtalar även om din diagnos, hur din livssituation ser ut och hur du mår. 

De flesta är lite nervösa inför videomötet, men våra psykologer Anna och Emma är väldigt snälla och är mycket vana att prata med unga personer med autism. 

Måste jag delta i videomötet?

Ja, alla som är intresserade av att delta i kursen måste ha ett videomöte.

Kan någon vara med mig under videomötet?

Ja, du kan ha med dig en närstående eller en behandlare. Det är dock du som kommer få svara på frågor, inte den som är med dig.

Inloggning

Jag har inte mobilt bank-id. Kan jag gå kursen?

Nej. Du måste ha ett mobilt bank-id för att logga in i appen Alltid öppet och i kursplattformen. De flesta banker utfärdar bank-id till personer från 13 år. Om du är under 18 år behöver du målsmans godkännande för att få mobilt bank-id.

Att göra kursen

Kan jag få ett smakprov på hur kursen ser ut?

Javisst, det finns ett demokapitel här.

Hur lång är kursen?

Du gör nio kapitel under nio veckor. Varje kapitel tar ca en timme.

Jag är upptagen med skola på dagarna. Kan jag göra kursen på kvällen?

Ja, du kan göra kurskapitlen närsomhelst på dygnet. Endast videomötet är bokat ett visst klockslag. Tänk på att inte anmäla dig om du redan har väldigt mycket att göra. Då är det bättre att vänta tills du har tid och ork.

Vad händer om jag missar att göra ett kapitel?

Då påminner din handledare dig så får du göra kapitlet så snart du kan. Det är bra om du meddelar oss om du inte hinner göra kapitlet.

Kostar det något att delta?

Nej, för dig som deltagare kostar det ingenting.

Vad är det jag bidrar med i forskningsprojektet?

Vårt forskningsprojekt mäter hur du mår och hur mycket du lär dig när du går kursen. Det finns än så länge få kurser av det här slaget och få studier som undersöker den här typen av insatser för personer i din ålder. Därför är vår forskningsstudie viktig.

Måste jag ha fyllt 16 för att gå kursen? Kan jag vara över 25?

Ja, du måste ha fyllt 16 och du får vara högst 25 när du börjar. Reglerna för forskningsstudier tillåter inte undantag.

När börjar nästa kursomgång?

Vi har ungefär fem kursomgångar per år, så oftast behöver du inte vänta så länge.

Kan kursdeltagarna chatta med varandra?

Nej, det går inte att chatta med andra deltagare via kursplattformen.

Sekretess

Kommer informationen jag ger spridas till andra?

Nej, dina personuppgifter är skyddade av sekretess. 

För professionella

Varför får jag inte skicka en remiss till Scope?

Vi såg i tidiga pilotomgångar att kursen ställer så pass höga krav på självständighet och exekutiv förmåga att deltagarna måste ha en egen motivation och nyfikenhet för att kunna genomföra kursen. De som anmäldes av behandlare eller föräldrar hoppade ofta av.  

Får jag tipsa min patient om Scope?

Ja, vi vill gärna ha hjälp av dig som behandlare att få ut information om Scopeprojektet. Du kan visa broschyren och informationen på webben för din patient och ni kan tillsammans diskutera om kursen är intressant. Sedan kan du hjälpa din patient att anmäla sig, om hen önskar det. Du kan även stötta din patient att skaffa mobilt bank-id, om det behövs.  

Kan jag få titta på materialet?

Ja, det finns ett demokapitel här. Kursen går igenom områdena perception, central koherens, exekutiva funktioner, theory of mind, socialt samspel, minne och begåvning. Kursen innehåller samma information som andra psykoedukativa insatser som ges inom habiliteringen. Materialet presenteras i text och videoklipp. Självreflektionsformulär finns i varje modul.

Innehållet har genomgående ett positivt anslag. Vi vill att deltagarna ska få kunskap om funktionsnedsättningen och samtidigt känna egenmakt och bekräftelse.

Alla deltagare har en egen handledare som de kommunicerar med varje vecka i plattformen.

Vad kostar kursen för andra landsting och regioner?

Landsting och regioner betalar endast gängse avgift för enskilt öppenvårdsbesök, som har samma taxa som distanskontakt. Det är nio besök inklusive bedömningssamtal som faktureras.