Mottagningar:

Habiliteringens resurscenter

Vi har just nu stora problem med vår telefon! Det går att använda vår telefonsvarare, så lämna ett meddelande på telefonsvararen så ringer vi upp dig om det behövs.

Frågetjänstens telefon fungerar som vanligt.

Besök vår visningsmiljö

Vi erbjuder nu besök i vår visningsmiljö på Sabbatsbergs sjukhus, för dig som tillhör habiliteringens målgrupp och har rätt till individuella insatser från Habilitering & Hälsa, eller är närstående. Du behöver ingen remiss. Du får ha maximalt två personer med dig på besöket. Ett bokat besök pågår i 45 minuter. 

I vår visningsmiljö kan du titta på kommunikativt och kognitivt stöd, bland annat finns hjälpmedel som gör det lättare att förstå, minnas, planera och kommunicera. 

Vi journalför ditt besök och du måste kunna uppvisa giltig legitimation vid besöket.

> Läs mer om besök i visningsmiljön här

Besöket bokas i appen Alltid Öppet eller på 1177.se (länk direkt till Habiliteringens resurscenter hittar du här).

Om du inte kan använda 1177 för att boka, kan du ringa till oss och få hjälp med bokningen, telefonnummer och tider hittar du till höger här på sidan.

Tillfällig rådgivning för stöd i vardagen

Att hitta rutiner hemma, när till exempel skola och arbete sker på distans, kan vara extra svårt för personer som har en funktionsnedsättning. Vi öppnar därför en tillfällig rådgivning för den som behöver stöd i vardagen. Du når oss via 1177.se, appen Alltid Öppet eller direkt på telefon. Läs mer här:

​​> Tillfällig rådgivning för stöd i vardagen

Välkommen till resurscenters Datatek

Appar och program på dator och surfplatta kan inspirera på många olika sätt. De kan ge möjlighet till lek och annan rolig aktivitet och också stimulera utveckling och lärande.

Alla som tillhör habiliteringens målgrupp, oavsett ålder, och som ännu inte lärt sig läsa och skriva, kan nu komma till Datateket och prova olika pedagogiska program och appar. Du kan också få prova olika sätt att styra, om det är svårt med vanliga tangentbord, mus eller att peka med fingret.

Det går även att låna datorprogram för att använda hemma.

Du behöver ingen remiss för att komma på ett bokat besök och få tips och råd kring aktivitet vid dator och surfplatta.

Ring vår telefon 08-123 351 50 så hör vi av oss och bokar en tid. 

Ladda ner ett informationsblad här

Öppet hus och bibliotek är tills vidare stängda

På grund av den mycket höga risken för spridning av coronaviruset har vi inte öppet hus på Habiliteringens resurscenter. Utställningen och visningsmiljön med kommunikativt och kognitivt stöd är stängda tills vidare, utom för bokade besök. Biblioteket är också stängt men du kan boka individuellt besök hos oss eller låna böcker genom att ringa eller mejla oss.

> Så här gör du för att boka besök eller låna böcker på vårt bibliotek

___________________________________

Habiliteringens resurscenter ger information och rådgivning om funktionsnedsättningar, samhällets stöd och kommunikativt och kognitivt stöd.

Vi ger individanpassade insatser till barn och vuxna med autism, intellektuell funktionsnedsättning, rörelsenedsättning och förvärvad hjärnskada kring kommunikativt och kognitivt stöd. Vi har även anhörigutbildningar och en webbkurs för personer med autism.

Vi ger också handledning och rådgivning i behandlingsarbetet till personal inom Habilitering & Hälsa.

08-123 351 50

Måndag, onsdag, torsdag,
fredag 8.30-11.30
Avvikelser från ordinarie telefontider kan förekomma.

Frågetjänst 08-123 350 10
Vardagar 8.30-16.30
30 juni-31 augusti 2020 lunchstängt 12-13

Olivecronas väg 5
113 61 Stockholm
Punkt B, plan 2
Vägbeskrivning

Öppettider

Frågetjänsten om samhällets stöd vid funktionsnedsättning är öppen vardagar kl 8.30-16.30. Avvikelser från ordinarie öppettider kan förekomma.
Tisdag 30 juni- Måndag 31 augusti lunchstängt 12.00-13.00
Tel 08-123 350 10. Du kan också boka en telefontid.
Boka telefontid

Biblioteket är stängt tillsvidare.
Tel 08-123 350 30.
Bibliotek

Utställning och visningsmiljö är stängt tillsvidare.
Läs mer här Utställning och visningsmiljö

Vill du veta mer om...

Bild på en hjärna

Här hittar du samlad information från Habiliteringens resurscenter på olika teman. 

> Autism
> Flerfunktionsnedsättning
> Förvärvad hjärnskada
> Intellektuell funktionsnedsättning

För föräldrar med autism

Bild från asdforalder.se

De flesta föräldrar kämpar med att få ihop familjelivet. För personer med en diagnos inom autismspektrumet, ASD, kan det vara extra tufft. På asdforalder.se får du möta föräldrar med ASD och ta del av fakta och råd som förenklar vardagen.

asdforalder.se

Funktion i fokus

Funktion i fokus omslag

Funktion i fokus bevakar forskning och utveckling som rör habiliteringens målgrupper. Tidningen är fullmatad med idéer och konkreta tips för dig som möter människor med funktionsnedsättning i arbetet. Prenumerera utan kostnad eller läs tidningen på webben.

Funktion i fokus

Om livet med funktionsnedsättning

Susann Smedberg och Åsa Melin Mandre

Funka olika är en podd om allt från diagnoser och behandlingar till relationer, kommunikation och hälsa.Lyssna på personliga samtal och råd från experter och lär dig om hur livet funkar med funktionsnedsättning.

Lyssna på podden Funka olika